STROKOVNI POSVET O PROJEKTU PROGRAM DODATNEGA USPOSABLJANJA

V četrtek, 16. 9. 2021, smo se mentorji sodelujočih šol udeležili že drugega posveta o projektu Program dodatnega usposabljanja, ki je namenjen spodbujanju zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami. Nosilec projekta je CIRIUS Vipava, konzorcijski partnerji projekta pa so: OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj, OŠ Stanka Vraza Ormož, naša šola in Združenje bodi zdrav. Na posvetu smo mentorji projekta z vseh sodelujočih šol predstavili aktivnosti, ki jih izvajamo na naših šolah. Na posvet smo povabili starše vključenih učencev, ravnatelje in ostale. Posvet je potekal preko videokonference.

 

Projekt Program dodatnega usposabljanja (PDU) je namenjen spodbujanju socialne vključenosti otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v lokalno okolje. Na naši šoli so v program vključeni učenci zadnje triade NIS in višje stopnje posebnega programa.

Namen teh aktivnosti je, da mladostniki pridobijo nove izkušnje, ki bogatijo njihovo življenje ter razvijajo njihova močna področja in talente. Z uspešnim delom v realnem delovnem okolju doživljajo zadovoljstvo, ki dviguje njihovo samozavest in jim pomaga pri razvijanju pozitivne samopodobe. Otrokom oziroma mladostnikom s posebnimi potrebami skušamo tako olajšati vključitev na trg dela, v lokalno okolje in samostojno življenje. Z aktivnostmi v širšem okolju učenci tudi razvijajo svojo socialno mrežo.

Na naši šoli v okviru PDU izvajamo tri module: Priprava in spremljanje ciljne populacije; Sodelovanje v obrtnih storitvah ter Pomoč pri samooskrbi s sadjem in zelenjavo in gospodinjska opravila. Naši učenci so pomagali na naši šoli, v Domu starejših občanov Novo mesto, v gostinskih lokalih (Gostišče Na trgu in Restavracija Prepih), trgovini (Hipermarket Tuš), obrtniški delavnici (mizarska delavnica), KS Bučna vas. Obdelujejo tudi šolski vrt in sodelujejo pri različnih gospodinjskih opravilih na šoli (spravilo sadja in zelenjave, peka sladic, šivanje…).

V času epidemije, ko pouk in ostale dejavnosti lahko potekajo le znotraj mehurčkov,  z večino zunanjih izvajalcev ne moremo sodelovati. Zato bomo zelo veseli, ko se bodo razmere glede Covid-19 uredile in se bomo lahko zopet vključili v delo pri naših zaposlovalcih.

Koordinatorica in mentorica projekta PDU,

Bojana Klančičar

NALOŽBO SOFINANCIRATA REPUBLIKA SLOVENIJA IN EVROPSKA UNIJA IZ EVROPSKEGA SOCIALNEGA SKLADA.

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2021 - 2022, Dogaja se, Projekt PDU, Projekti. Zaznamek za trajno povezavo.