POLICIST LEON NA OBISKU NA POSEBNEM PROGRAMU

Na posebnem programu nas je v ponedeljek, 13. 03. 2023, obiskal policist Leon. V njegovem imenu nas je obiskal policist Aleš Piberčnik.

Današnje teme so bile zanimive. Osrednji temi sta bili o tem, kako ravnamo, če smo sami doma in nas obiščejo vlomilci. Ker prihaja toplo pomladno vreme, smo obnovili znanje o varnosti na cesti, če smo v vlogi pešca ali kolesarja.

Na začetni fotografiji nas je pozdravil Kevin, ki je igral v filmu Sam doma. Vendar tokrat ni šlo za film. Pogovorili smo se o tem, kako ravnamo, če smo sami doma in nas obišče nekdo, ki ga ne poznamo. Spoznali smo, če stoji pred vrati kdo, ki ga ne poznamo, NE ODPIRAMO. Po telefonu tujcem ne razlagamo, da smo sami. Povemo raje, da starši trenutno ne morejo k telefonu. Neznanca prosimo, da nam zaupa telefonsko številko, da ga bodo starši poklicali nazaj. Če vemo, da bomo dlje časa sami doma, o tem, da je nekdo zvonil pri vratih, obvestimo starše ali osebe, ki jim lahko zaupamo, ali pokličemo policijo na številko 113. Preden gremo od doma, preverimo, če smo zaprli okna in zaklenili vrata. Po vlomu pa nikoli ne vstopamo v prostor, da ne poškodujemo sledi, o tem obvestimo starše ali policijo.

Pogovorili smo se tudi o tem, kje se vozimo s skiroji, rolkami, rolerji in otroškimi kolesi –  povsod tam, kjer je dovoljena hoja pešcev in vožnja s kolesi. Za vožnjo z električnimi skiroji moramo biti stari vsaj 12 let, vozimo se po kolesarski stezi in pri tem uporabljamo čelado. Vedno zmanjšamo hitrost, sploh po klancu navzdol. Kot pešci pa moramo poskrbeti, da smo v prometu vidni, nosimo svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidljivost. Ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti nosimo kresničko. Upoštevamo prometne predpise. Cesto prečkamo na označenih prehodih za pešce in hodimo po pločnikih oz. ob levem robu. Predvidimo ravnanja drugih udeležencev v prometu.

Sedaj bi lahko rekli, da smo že »znanci«, zato je vzdušje tudi bolj sproščeno, poraja se več komunikacije in vprašanj. Vendar je čas hitro potekel, na koncu smo se dogovorili za naslednje srečanje in se poslovili.

Sestavila in zapisala: Nataša Jakše, prof.def.

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2022 - 2023, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.