PROJEKTNI TEDEN: SPOZNAVAM SVOJE MESTO – 2. DAN

V torek po zajtrku z dvojno malico odhitimo v Češčo vas, saj bomo cel dan v konjeniškem centru. Pričaka nas gospod Branko. Jure in Tanja imata treninge z učenci, ki prihajajo v jahalno šolo. V topli sobi poklepetamo, kaj vse bi radi počeli, pomalicamo. In že nas čaka delo. Spoznali smo, kako je treba skrbeti za konje. V hlevu ima vsak konj svoj prostor. Z Brankom nahranimo nekaj konjev, jim damo piti vodo. Izvemo, da ne smemo preveč hraniti živali.

V boksih imajo tudi oslička, koze, pa male kozice… Po ogledu cele posesti nas čaka še čiščenje praznih boksov. Vsi poskusimo. To nam nekako gre. Težje je z vožnjo samokolnice in stresanjem gnoja na kup. A z vztrajnostjo nam uspe. Zadovoljni smo. Malo smo premraženi, utrujeni od dela, zato se pogrejemo v sobi, pojemo sendvič, se pogrejemo še s toplim čajem.

Skupaj s Tanjo pa  spoznavamo, kako poskrbimo za konja. Pokaže nam različne pripomočke, s katerimi počešemo konju grivo, mu skrtačimo dlako… Pri delu smo spretni. Paziti pa moramo, da se konj ne splaši, zato se mu približamo od strani in nikoli od zadaj, da nas ne brcne.

Tanja nam pokaže, kako se osedla konja. Poiščemo si še čelade in odhitimo na jahanje. To smo težko čakali. Naletavajo posamezne snežinke, a mi vztrajamo in vsi jahamo. Vmes pa se grejemo v topli sobi in rišemo konje in druge živali.

Bilo je toliko doživetij, da je dan hitro minil. Zahvalimo se za nove izkušnje z našimi darili in že hitimo v šolo, pojemo kosilo…

Čaka nas še popoldanski obisk pošte na Cikavi. Spoznali bomo, kaj se dogaja z našim pismom, ko ga odvržemo v nabiralnik.

Pričaka nas prijazna uslužbenka, ki nas popelje po prostoru. Razloži nam, kako potujejo naše pošiljke. Iz nabiralnika jih prinesejo v te prostore, kjer jih sortirajo, zložijo v rumene zaboje, te zložijo v kontejnerje in s tovornjaki ponoči odpeljejo v Ljubljano na centralno pošto, kjer sortirni stroj razporedi pošiljke po poštah v Sloveniji. In pošiljke spet razporejene potujejo s tovornjaki nazaj na pošte. Zjutraj pa jih poštarji prevzamejo in si jih razporedijo v torbe in kovčke ter raznosijo do naših domov. Spoznali smo, da delo uslužbenk na poštnem okencu in poštarjev ni tako preprosto.

Še zahvala in že hitimo v šolo. Pripravimo si večerjo, klepetamo, se smejimo. Večerja je slastna – svedrasto narezani pečeni krompir in hrenovke – hobotnice… pospravljanje… priprava na umivanje in počitek…

Zapisala: Marjeta Rožič (vodja projektnega tedna)

(Skupno 82 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2017 - 2018, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.