Prostovoljno socialno delo na naši šoli

V š. l. 2012/13 smo imeli na šoli dve prostovoljki iz medicinske šole, ki sodelujeta z nami že tretje šolsko leto.  Prihajali sta v dom za učence,  kjer sta obiskovali učenko deveta razreda in učenko, ki obiskuje posebni program vzgoje in izobraževanja. Mentorica Nada Pečavar je imela izobraževanje še za nekaj učencev dijaškega doma, vendar se  potem ni nihče odločil za konkretno delo.

Mednarodni dan prostovoljstva, ki ga praznujemo 5.  decembra smo  obeležili s skupnim srečanjem novomeških srednješolcev prostovoljcev »Sprosti voljo« na  šoli Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma. Navzoče sta pozdravila ravnateljica srednje šole Vida Hlebec in novomeški župan Alojzij Muhič. Socialna delavka Dubravka Hrovatič je imela predavanje »Zakaj se vedem«.  Ker pravijo, da je smeh pol zdravja, smo gostili tudi Tilna Šerbec Turka in Luka Bradača, ki sta res poskrbela za prešerno razpoloženje. Prostovoljci so se lahko vključili v delavnice ličenja, ustvarjanja in plesa.

 Naši prostovoljki sta enkrat tedensko obiskoval svojo učenko. Osnovni namen je bilo druženje, Veliko so se pogovarjale, igrale družabne igre, šle na sprehod. Prijetne in potrebne aktivnosti, ki vplivajo ugodno  na  počutje. Učenki iz šolskega dela  je bila po potrebi nudena  pomoč  pri učenju. Občasno sta se vključevali v aktivnosti, ki so potekale v skupini. Na zaključni evalvaciji sta prostovoljki omenili da sta v teku dela pridobile veliko konkretnih izkušenj, spoznali sta, kako se znajdeta pri delu z otroki, kje so njune močnejše in kje šibkejše točke. Vsem je v veselje, da so bili učenci veseli njunega obiska. Tudi svojim sošolcem sta posredovali svoje izkušnje.

 Tudi v letošnjem letu je nadaljevala s sodelovanjem z nami upokojenka ga. Zora

Pri pouku je pomagala v kombiniranem oddelku prvega in tretjega razreda pri učiteljici Ireni Petrovič, s katero sodelujeta že vrsto let v obojestransko zadovoljstvo.

Prostovoljno socialno delo pomeni koristno preživljanje prostega časa. Da naredimo nekaj dobrega za drugega, so običajno potrebni majhni koraki, ki jih zmore vsakdo od nas.

{phocagallery view=category|categoryid=218|
limitstart=0|limitcount=36|detail=3|displayname=0|
displaydetail=3|imageshadow=shadow 1}

Mentorica Nada Pečavar

 

MOJA  PROSTOVOLJKA

 

Moji prostovoljki je ime Medina. Hodi v srednjo šolo za medicinsko sestro. K meni pride ob ponedeljkih. Se z mano kaj igra in mi dela družbo. Pomaga mi delati domačo nalogo in se z mano tudi uči. Ko pride, sem je zelo vesela, če pa ne pride, sem jezna. Kdaj gremo tudi v trgovino in v dijaški dom, kjer je ona med tednom. Zelo je prijazna. Ko pride, me objeme in jaz jo tudi objamem. Živi v Kočevju.  Njena družina pa izhaja iz Bosne.

2013-05-13_14.23.12

 

Špela

Moja prostovoljka

 

Moji prostovoljki je ime  Medina. Je prijazna. Pomaga mi delat nalogo, pomaga mi postlati posteljo. Naredi mi kitke, namaže mi nohte. Se veliko pogovarjamo. Igramo se Črni Peter ali spomin. Če je lepo vreme, gremo na igrišče ali na sprehod. Če je slabo vreme, smo v moji sobi.

Včasih Medina ne pride in sem žalostna. Povem Nadi.

2013-05-13_14.24.17

 

Veronika 

 

 

 

 

 

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2012 - 2013, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.