Naš, gasilski, tehniški dan

Učenci 2., 3.  in 4. razreda, smo imeli v torek, 05. 10. 2010, tehniški dan. Želeli smo spoznati poklic gasilca, zato smo odšli do gasilskega doma v Šmihelu, kasneje pa smo iz Duplo sistemov in Lego kock izdelovali gasilce, gasilska vozila,…

Zjutraj smo se dobre volje, kljub dežju, odpravili proti gasilskemu domu v Šmihelu. Tam nas je pričakal gasilec Matjaž, ki je sicer poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Šmihel. Povedal nam je, da njihovo društvo šteje okrog 300 članov, mednje so všteti tudi otroci, ki jih ni malo. Tako se za podmladek ni bati.

Po uvodnem pozdravu, smo se pogovorili o delu gasilcev, ki ga opravljajo. Poleg tega, da gasijo, če kje zagori, pomagajo tudi pri naravnih nesrečah: poplavah, potresih,…, v cisternah vozijo vodo na območja, kjer je ljudje nimajo. Oblačila gasilcev, pa tudi vozila ter pripomočki, se še sedaj niso osušili od nedavnih poplav, saj so vsi gasilci  nesebično pomagali.

Zatem smo si ogledali opremo v gasilskem vozilu, pripomočke, ki jih gasilci uporabljajo pri svojem delu. Gasilec Matjaž nam je natančno pokazal tudi opremo gasilca: hlače, jakno, rokavice, škornje, čelado. Vse je iz negorljivih materialov in močno podloženo, seveda pa tudi zelo težko. Zato so ponavadi gasilci močni fantje.

Prav vsak od nas je čelado tudi poskusil. Tako opremljeni smo tudi brizgali s pravo gasilsko brizgalno, ki je sicer težka, a smo zmogli njeno težo in pritisk v njej. In za nameček, smo se proti šoli vrnili s pravim gasilskim kombijem, pred šolo je gasilec Matjaž vključil tudi sireno. Vsi veseli in navdušeni, smo se vrnili v šolo in odšli na malico. Kako nam je teknila.

Po malici smo odšli v tehnično učilnico. Tam smo iz Duplo sistemov in Lego kock izdelovali  gasilska vozila, gasilce, goreče hiše, … Bili smo zelo ustvarjalni in delovni. Čas je hitro bežal. Zatem smo izdelke pripravili za razstavo, za seboj pospravili razred in odšli v podaljšano bivanje.

Lepo je biti gasilec. Gasilci so ljudje z velikim in pogumnim srcem. A tudi oni raje vidijo, da se je potrebno čim manjkrat spopadati z rdečim petelinom.

 

gasilci2 gasilci1 gasilci3

 

Zapisala in sestavila: Nataša Oven

(Skupno 210 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2010 - 2011, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.