Dan državnosti

25. junija praznujemo Slovenci dan državnosti. Na ta dan leta 1991 je namreč slovenska skupščina razglasila neodvisnost Republike Slovenije. S tem se je Slovenija ločila od Jugoslavije. Jugoslovanska oblast pa ni priznala slovenske samostojnosti in jo je hotela s silo preprečiti.  Zato so se začeli oboroženi spopadi med jugoslovansko vojsko ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo. Vojna za Slovenijo je trajala deset dni. Slovenska vojska in policija sta zaustavili agresijo jugoslovanske armade in ta se je morala umakniti v vojašnice.

Hkrati z oboroženim spopadom je potekala tudi diplomatska dejavnost za mednarodno priznanje Slovenije. Zaradi vojaškega posredovanja jugoslovanske strani in odločnosti, s katero smo Slovenci branili pravico do samoodločbe, je mednarodni ugled Slovenije naglo rasel.

Po posredovanju Evropske skupnosti  je prišlo do pogajanj med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Podpisali so t.i. brionsko deklaracijo. Z njo je Slovenija sicer uradno za tri mesece zamrznila proces osamosvajanja, dejansko pa je le še pospešila njegovo izvajanje. Prve države so med tem že priznale samostojno Slovenijo. Ko je oktobra 1991 trimesečni rok potekel, je Slovenijo zapustil še zadnji jugoslovanski vojak. Slovenci smo postali gospodarji na svoji zemlji.Januarja leta 1992 je Slovenijo priznala večina držav Evropske unije, nato pa še vse ostale najpomembnejše države sveta. 22. maja 1992 je Slovenija postala 176. članica OZN. Tega dne je pred sedežem organizacije v New Yorku zaplapolala tudi slovenska zastava.

S praznovanjem dneva državnosti se torej spominjamo 25. junija pred 22 leti, ko smo Slovenci dobili to, o čemer smo sanjali dolga stoletja: svojo samostojno, suvereno in demokratično državo Slovenijo.prosliva

Bojana Klančičar

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2013 - 2014, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.