Prostovoljno socialno delo

     V šolskem letu 2011/12 se je vključilo v prostovoljno socialno delo pet srednješolk, tri iz medicinske šole in dve iz gimnazije. Vse so obiskovale učence vključene v dom za učence. Razveseljivo je, da sta  dva učenca posebnega programa tudi imela prostovoljko. Gimnazijki sta bili prvič pri nas in sta se pred konkretnim delom vključili v izobraževanje. Mentorica Nada Pečavar jim je predstavila šolo in značilnosti naših programov ter medsebojne obveznosti.

     2. 12. 2011 so mentorice pripravile srečanje novomeških srednješolcev prostovoljcev »Sprosti voljo« na  šoli Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma. Animiranemu filmu »Sprosti voljo« je sledilo predavanje »Lepa beseda lepo mesto najde«. Nato so se srednješolci udeležili delavnice. Lahko so izbirali med jahanjem, plesnimi, ustvarjalnimi in cirkuškimi aktivnostmi ter zvočno kopeljo.

Srednješolke so enkrat tedensko obiskovale določenega učenca. Osnovni namen srečanj je bilo druženje, pogovor, igranje, sprehodi. To so prijetne in potrebne aktivnosti, ki vplivajo ugodno  na  počutje. Učencem iz šolskega dela so po potrebi pomagale  pri učenju. Občasno so se vključevale v praznovanja ob rojstnih dnevih in za novo leto ter v druge aktivnosti, ki so potekale v skupini. Na zaključni evalvaciji so prostovoljke omenile, da so v teku dela pridobile veliko konkretnih izkušenj, spoznale so, kako se znajdejo pri delu z otroki, kje so njihove močnejše in kje šibkejše točke. Vsem je v veselje, da so bili učenci veseli njihovega obiska. Tudi svojim sošolcem so posredovale svoje izkušnje.

    Zelo smo veseli, da bosta dve prostovoljki nadaljevali s srečanji tudi drugo šolsko leto. Kot vsako leto pa bomo skušali pridobiti še nove prostovoljce. Prostovoljno socialno delo pomeni koristno preživljanje prostega časa. Da naredimo nekaj dobrega za drugega, so običajno potrebni majhni koraki, ki jih zmore vsakdo od nas.

    Tudi v letošnjem letu je nadaljevala s sodelovanjem z nami upokojenka ga. Zora.

Pri pouku je pomagala v drugem razredu pri učiteljici Ireni Petrovič, s katero sodelujeta že vrsto let v obojestransko zadovoljstvo.

{phocagallery view=category|categoryid=141|
limitstart=1|limitcount=5|detail=5|displayname=1|
displaydetail=5|imageshadow=shadow 1}

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2011 - 2012, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.