POLICIST LEON NA OBISKU NA POSEBNEM PROGRAMU

Na posebnem programu nas je zopet obiskal policist Leon. V njegovem imenu nas je obiskal policist Aleš Piberčnik. Današnje teme so bile namenjene varni uporabi kolesa, opremi le-tega, skirojem, rolerjem, mini motorjem. Posvetili smo se najpomembnejšim pravilom, ki jih moramo upoštevati pri uporabi vseh naštetih vozil ter varni vožnji v prometu.

Na začetku smo se seznanili z osnovno opremo kolesa. Spoznali smo naprave in opremo na kolesu. Pogovorili smo se tudi o vzdrževanju kolesa. Nismo pozabili poudariti, da moramo za varno vožnjo s kolesom uporabljati čelado. Prav tako pri vožnji z vsemi zgoraj naštetimi vozili.

Glede vožnje pa smo spoznali naslednje: vedno moramo kolesariti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh ni, moramo voziti vedno ob desnem robu ceste v smeri vožnje. V skupini kolesarjev moramo voziti drug za drugim. Med vožnjo s kolesom je prepovedano izpustiti iz rok krmilo, dvigati noge s pedalov, voditi, vleči ali potiskati druga vozila, pustiti se vleči,… Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti moramo imeti na sprednjem delu kolesa prižgano belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani kolesa pa rdečo luč. Tu mora biti nameščen še rdeč odsevnik, na obeh straneh pedalov rumeni ali oranžni odsevniki, na kolesih pa rumeni ali oranžni bočni odsevniki.

Skiro, kotalke, rolke, rolerji, smuči, sanke, otroška kolesa, gokarti, mini motorji, motorne sani, sodijo v skupino posebnih vozil. Prevoznih sredstev, ki so hitrejša od hoje pešcev in jih poganja motor (gokarti, mini motorji, motorne sani) – NE SMEMO uporabljati na cesti, drugih površinah, kjer hodijo pešci in se vozijo kolesarji, ter v naravnem okolju.

Za zaključek smo si pogledali krajši film o vožnji s kolesom na kolesarski stezi ter upoštevanju prometnih pravil.

Vzdušje je bilo sproščeno.  Z veliko novega znanja smo se dogovorili za naslednje srečanje.

Sestavila in zapisala: Nataša Jakše, prof.def.

(Skupno 83 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2022 - 2023, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.