20. MAJ – SVETOVNI DAN ČEBEL

20. maja, na dan rojstva velikega čebelarskega učitelja Antona Janše, obeležujemo svetovni dan čebel. Čebela je zelo pomembna za naravo in za človeka. Je glavna opraševalka rastlin, saj opraši kar do 80% cvetov in je tako nepogrešljiv člen pri pridelavi hrane. Vsaka tretja žlica hrane, ki jo pojemo, je namreč odvisna od teh majhnih živalic. Čebelji pridelki pa so odlična, varna in zdrava prehrana.

Tudi mi lahko prispevamo k boljšemu zdravju in ohranitvi čebel, tako da skrbimo za čisto okolje. Pomembno je tudi, da okoli hiš, na vrtove in balkone posejemo ali posadimo medovite rastline; cvetoče travnike pa pokosimo čim kasneje, da imajo čebele dovolj raznovrstnih rastlin za pašo.

Več o čebelah si lahko preberete na spletnih straneh: Ohranimo čebele in  Čebelarska zveza Slovenije. Tam najdete tudi animacijo o kranjski sivki, avtohtoni slovenski vrsti čebele. Lahko pa si ogledate tudi VIDEO, ki ga je ustvarila Čebelarska zveza Slovenije.

Tudi na naši šoli smo obeležili ta pomemben dan. Z učenci smo se pogovarjali o pomenu čebel in spoznali člane čebelje družine. Učenec, ki ima doma čebelnjak, nam je opisal naloge čebelarja. Pokušali smo čebelje pridelke (različne vrste medu in propolis) ter si ogledali cvetni prah. Na koncu pa smo iz papirja izdelali čebelice. Več o tem si lahko ogledate v spodnji galeriji fotografij.

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2020 - 2021, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.