OBISK GOZDARJEV

   Danes, v torek, 4. 10. 2016, je na šoli potekal naravoslovni dan. Nižja in višja stopnja NIS smo združili moči in skupaj izvedli dan dejavnosti. Na šoli sta nas namreč obiskala gozdarja ter nam predstavila svoj poklic in tega ni nihče želel zamuditi.

Najprej smo si ogledali dva kratka, poučna filma o slovenskih gozdovih in živalih, ki jih najdemo v njih. Napeto smo poslušali in spremljali opise o medvedu, risu in volku ter navdušeno prikimavali, ko so na vrsto prišle motorne žage.

Ker smo že predolgo sedeli in so nas že srbeli podplati, smo se pognali čez šolski hrib v bližnji gozd. Tam smo se razdelili v dve skupini, ker nas je bilo preveč in nismo dobro slišali, kaj sta nam gozdarja opisovala. Povedala sta nam nekaj zelo zanimivih podatkov. Ali ste vedeli, da so naloge revirnega gozdarja, da predvsem spremlja stanje gozdov, svetuje lastnikom, izbira drevesa, ki so primerna za posek, in načrtuje negovalna dela? Da na tleh nikoli ne najdemo storžev jelke, ker razpadejo že na veji in na tla padejo samo luske? Da so v Sloveniji najbolj pogosti smrekovi lubadarji in da jih je lahko več tisoč na enem drevesu?

Gozdarja sta prinesla tudi nekaj kosov svoje opreme s seboj. Tako so učenci spoznali in preizkusili čelado, sekirico s pečatnikom, premerko za merjenje debeline drevesa, markirni sprej, kompas in moderno navigacijo. Ko smo si ogledali vsa bližnja drevesa, prestrašili vse divje živali in preizkusili vsak del gozdarske opreme, smo še nekaj minut uživali v sončnih žarkih, nato pa se odpravili čez hrib nazaj v šolo.

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2016 - 2017, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.