PROJEKTNI TEDEN “SPOZNAVAM MOJE MESTO” – 3. DAN

   SREDA, 28. 9. 2016

Tudi v sredo so se udeleženci projektnega tedna odpravili z mestnim avtobusom v Ločno in si ogledali čistilno napravo Ločna. Ga. Cimermančič jim je predstavila postopek čiščenja odpadne vode Novega mesta. Opisala jim je vse faze čiščenja. Najprej je na vrsti odstranjevanje in ločevanje velikih trdih delcev, odstranjevanje peska, olja in maščob. Nato odstranijo usedljive snovi, ki se ločijo kot blato – mulj, ki ga kasneje uporabijo v drugih obratih. Temu sledijo še druge faze, na koncu pa očiščeno vodo vrnejo v reko. Mesto, kjer se ta voda izteka nazaj v Krko, je polno rib.

Nedaleč stran od čistilne naprave so obiskali še prelepo leseno hišo, domačijo dveh slavnih slovenskih baletnikov: Pina in Pie Mlakar. Tam so se za nekaj minut usedli in občudovali detajle na stari hiši.

Po kosilu pa so ostali kar v šoli in povabili na obisk predstavnika Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), gospoda Gregorja. Društvo DOPPS namreč preučuje in skrbi za ptice. G. Gregor jim je predstavil nekatere naše zanimive ptice. V delavnici so skupaj sestavili lesene ptičje krmilnice, ki jim jih je pripravil naš učitelj Borut. Gospod Gregor jim je obljubil, da bo prišel pozimi pogledat, če bodo učenci pticam stalnicam zares dali semena in jim pomagali prebroditi dolgo zimo.

Kmalu po odhodu g. Gregorja so že hiteli na OŠ Drska, kjer so si ogledali trening mladih akrobatov. Ti počenjajo razne vragolije med odmori tekem (košarka, rokomet, odbojka). Akrobati so učence povabili, da se tudi oni preizkusijo v akrobacijah, vendar so naši učenci kmalu ugotovili, da to ni tako lahko kot izgleda.

Po treningu, z bolečimi mišicami, so spet hiteli čez hrib nazaj v šolo. Tam jih je že čakal gospod, ki je imel s seboj poseben inštrument. Učenci so se ulegli na blazine in zaprli oči ter se prepustili zvokom gonga. In skoraj prespali večerjo… Pokonci jih je držal le še nov del Ene žlahtne štorije… Učenci so komaj čakali, da izvedo nove pripetljaje in zaplete v priljubljeni nadaljevanki.

…se nadaljuje…

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2016 - 2017, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.