Krkin izlet v Muzej premogovništva v Velenje

V torek 9.6.2015 smo učenci višje stopnje odšli na Krkin izlet. Letos smo obiskali Muzej premogovništva v Velenju. Vožnja je bila kar dolga. Dobro, da smo se posedli skupaj s prijatelji, da smo vmes malo poklepetali in se zabavali. V Sevnici smo se ustavili in pomalicali. Dobro okrepljeni smo nadaljevali pot. Med vožnjo smo izvedeli veliko zanimivosti o krajih mimo katerih smo se peljali. Kar nekajkrat smo prečkali reko Savo. Peljali smo se mimo Laškega in Celja.

V Velenju smo se ustavili pred Muzejem premogovništva. Razdelili smo se v dve skupini. Oblekli smo si zaščitno obleko in na glavo posadili zaščitno čelado. Pred odhodom v rudnik smo v garderobi odložili žeton. Pozdravili smo se z rudarskim pozdravom. »SREČNO« je rudarski pozdrav, v katerem odmeva srčnost starih rudarskih vrednot. Nato smo se z dvigalom odpeljali v rudnik 157 metov pod zemljo. Rudniško dvigalo je iz leta 1888 in je najstarejše še delujoče dvigalo v Sloveniji. Dvigalo se spušča in dviga s hitrostjo 4 m/s. V spremstvu vodiča smo si ogledali več zanimivih scen iz življenja in dela rudarjev. V scenah so bile postavljene pristne lutke rudarjev, knapov. Ogledali smo si knapovsko stanovanje izpred leta 1930. Najbolj všeč nam je bila predstavitev rudarske nesreče v rudniku, čeprav je bilo kar malo grozljivo, ko so se začela tresti tla in grmeti.

Tako smo spoznali razvoj premogovništva od prvih najdb premoga do svetovno znane Velenjske odkopne metode, tako kot delajo rudarji danes. Na koncu ogleda smo se po rudniku peljali z vlakom po najgloblje speljani železniški progi v Sloveniji. Z dvigalom smo se vrnili na površje zemlje. V garderobi smo se slekli in odložili čelade. Vsak je vzel svoj žeton. Če bi kak žeton ostal na oglasni deski, bi to pomenilo, da smo enega »rudarja« izgubili. Na srečo smo se vsi vrnili. V muzejski trgovinici smo si kupili spominke. Kosilo smo imeli v restavraciji Jezero. Zelo lepo so nas pogostili.

{phocagallery view=category|categoryid=375|
limitstart=0|limitcount=100|detail=3|displayname=0|
displaydetail=3|imageshadow=shadow 1}

Po kosilu smo si še ogledali Velenjsko jezero. Vsako leto se ob jezeru dogaja znamenit Pikin festival. Ob jezeru stojita skulpturi mamuta in pračloveka. To jezero je tudi skrivnostno in ima nevarne vrtince.

Sledila je še pot v Olimje. Tam smo si ogledali Čokoladnico. Lastnik nam je predstavil zgodovino Čokoladnice.  Spoznali smo kako nastane čokolada. Na koncu so nas pogostili z mlečno čokoladico. V Čokoladnici smo zapravili še zadnje evre za nakup sladkih dobrot.

Ura je bila že kar pozna, zato smo se odpravili domov. Bili smo kar malce utrujeni. Nekateri učenci so sladko zaspali, drugi pa klepetali in izmenjavali vtise o izletu. Vsi smo se strinjali, da smo skupaj preživeli en lep in nepozaben dan.

 

Alenka Slak

(Skupno 100 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2014 - 2015, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.