2. APRIL – SVETOVNI DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je 2. april razglasila za svetovni dan zavedanja o avtizmu, z namenom spodbujanja ljudi k boljšemu razumevanju avtizma,  ozaveščanja družbe o razumevanju oseb z avtizmom in predvsem k izboljšanju kakovosti življenja oseb z avtistično motnjo – doma, v šoli, na delovnem mestu, v umetnosti in vseh ostalih področjih življenja.

V zadnjih letih je bil dosežen velik napredek v ozaveščanju in pri sprejemanju avtizma, kljub temu pa se v praksi kaže, da se osebe z avtistično motnjo še vedno pogosto soočajo z diskriminacijo, so pogosto osamljene ali izločene iz vrstniškega življenja. Ravno to je razlog, da osebe z avtizmom poleg pomoči strokovnjakov potrebujejo tudi sprejetost s strani ožje in širše družbe. Na naši šoli se zavedamo, da učenci z avtizmom pri poučevanju in delu potrebujejo drugačne pristope za boljše funkcioniranje, dojemanje in razumevanje sveta okrog njih. Zato se trudimo vsakega učenca z avtizmom spoznavati in razumeti kot posameznika, jim nuditi varno in spodbudno okolje ter s tem omogočati, da svoje dobre osebnostne lastnosti lažje izražajo ter se lažje soočajo z vsakodnevnimi izzivi v življenju.

Ker so naši učenci z avtizmom izvrstni umetniki, smo se tudi letos odločili svetovni dan zavedanja o avtizmu obeležiti z likovnim ustvarjanjem. Vsak učenec z avtizmom je svoje dojemanje in razumevanje dogajanja okrog sebe ponazoril po svoje, le s tremi barvami. Nastalo je prekrasno skupinsko abstraktno delo z naslovom »Dogaja se«, ki s ponosom krasi šolsko jedilnico in poskuša vsem ostalim ponazoriti, da je vsak od nas, prav zaradi svojih posebnosti, drugačna in zanimiva osebnost, ki lahko veliko pripomore k boljšemu življenju celotne družbe. Vabljeni k ogledu posameznih del in skupinske abstraktne slike!

zapisala: Gabriela Maček

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2022 - 2023, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.