22. marec – SVETOVNI DAN VODA

Svetovni dan voda, ki ga obeležujemo vsako leto 22. marca, je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov (OZN) leta 1993 razglasila, da bi opozorila svetovno javnost na pomen vodnih virov in na nujnost dobrega gospodarjenja z njimi.

Letošnja nosilna tema svetovnega dneva voda je »Cenimo vodo« – namenjena ozaveščanju o globalni vodni krizi in pomanjkanju čiste vode ter zavedanju, kaj nam voda pomeni, kako je pomembna za vsakega posameznika in lokalno okolje.

Voda je naravna dobrina, brez katere ni življenja za nobeno bitje na našem planetu. Kot veste, jo potrebujemo tako ljudje, živali kot rastline. Prav tako je edina dobrina na svetu, ki ni nadomestljiva, kar pomeni, da jo moramo še posebej čuvati, spoštovati in ne onesnaževati.

Voda je sestavni del našega organizma, zato je še kako pomembno, kakšno vodo pijemo. Voda je na našem planetu neenakomerno razporejena, večina ljudi jo ima v izobilju, medtem ko bi peščica dala bogastvo za liter vode. Pomembno je, da se ljudje po vsem svetu zavedamo, da je vodo potrebno spoštovati in zato ceniti vsako kapljico, ki jo uporabimo ali popijemo.

Zaenkrat je v našem delu Evrope vode za normalno življenje še vedno dovolj, vendar so v nekaterih bolj razvitih državah že začeli bolj ceniti vodo kot pitni vir. Na žalost ponekod po svetu ni tako. Veliko je območij, kjer zaradi pomanjkanja padavin vode primanjkuje in jo morajo prebivalci presušenih območij drago plačevati.

Sprejemanje odgovornosti za naše življenje in čisto okolje bo prineslo nova spoznanja, predvsem pa zavedanje, da je čista, neoporečna voda vir za ohranjanje človekovega zdravja. Danes smo še vedno priča boleznim, kot posledice onesnažene  vode. Vzrok nekaterih bolezni sodobnega sveta ravno tako tiči v vodi: zastareli vodovodni sistemi, neprimerni materiali, kjer se voda pretaka ali stoji; nekontrolirana uporaba kemikalij in pesticidov v kmetijstvu in industriji; številni izlivi nafte v morje, organski odpadki, z vodo so povezane tudi poplave – torej naravne nesreče in katastrofe.

Zapisala: Barbara Luzar

(Skupno 83 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2020 - 2021, Dogaja se. Zaznamek za trajno povezavo.