TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 18. novembra, smo praznovali dan slovenske hrane in že dvanajstič izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk. Letos je potekal pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!« Namen projekta je poudariti pomen zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, razvijati zdrav način življenja in uživati lokalno pridelano hrano.
Kuharici sta nam postregli tradicionalna živila: kruh, maslo, med, jabolka in mleko. Vsa so bila pridelana oziroma predelana v Sloveniji.
Po obilnem zajtrku so učenci sodelovali v različnih zanimivih dejavnostih, ki smo jih povezali še s projektom Šolska shema – iz odpadnih materialov so izdelovali čebelice in krave, tiskali jabolka, naredili plakat o mlečnih izdelkih, literarno in glasbeno ustvarjali ter pripravljali dobrote v gospodinjski učilnici. Vsak pa je okrasil svoj šestkotnik, ki bo postal del velikega satja. Tako bomo jedilnico polepšali s Kettejevim čebelnjakom.
Na naši šoli seveda ne moremo brez glasbe. Učiteljica Darinka je napisala pesem Slovenski zajtrk in po znani melodiji smo jo skupaj zapeli ter tako naredili uvod v zanimivo potovanje po Poljski. Predavanje je pripravila učiteljica Laura, ki je s štirimi učenkami v okviru Erasmus+ obiskala tuje kraje. Med drugim so udeleženke seznanile poljske prijatelje tudi s tradicionalnim jedmi Slovenije.
Izdelke bomo razstavili v jedilnici, z medenjaki pa smo se posladkali pri kosilu. Verjemite, da so bili slastni…
Bili smo zelo ustvarjalni in kreativni, zabavali smo se ob delu in druženju, se marsikaj novega naučili ter tako preživeli res lepo dopoldne. Zdaj vsi vemo, da je zajtrk najpomembnejši obrok!

SLOVENSKI ZAJTRK

Pšenico posejali in poželi,
nato pa v mlinu smo še moko zmleli,
v peči kruh smo spekli, da dišalo,
vse pojedli, nič ni ostalo, ostalo, ostalo.

Takšen je red, na zajtrk gremo spet,
pravi slovenski je kruh, mleko, maslo, med.

Smo krave vse napasli, napojili,
da mleka poln lonec smo dobili,
iz njega slastno maslo naredili,
kar je ostalo, pa popili, popili, popili.

Takšen je red, na zajtrk gremo spet,
pravi slovenski je kruh, mleko, maslo, med.

So jablane spomladi zacvetele,
jih oprašile pridne so čebele,
jeseni rdeča jabolka obrali,
med pa na kruh mazali, mazali, mazali.

Takšen je red, na zajtrk gremo spet,
pravi slovenski je kruh, mleko, maslo, med.

(Skupno 161 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2022 - 2023, Dogaja se, Projekti, Shema šolskega sadja, Tradicionalni slovenski zajtrk. Zaznamek za trajno povezavo.