STROKOVNI POSVET O PROJEKTU PROGRAM DODATNEGA USPOSABLJANJA

V sredo, 14. 4. 2021, smo se mentorji sodelujočih šol udeležili posveta o projektu Program dodatnega usposabljanja, ki je namenjen spodbujanju zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami. Nosilec projekta je CIRIUS Vipava, konzorcijski partnerji projekta pa so: OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj, OŠ Stanka Vraza Ormož ter naša šola.  Na posvetu smo mentorji projekta z vseh sodelujočih šol predstavili aktivnosti, ki jih izvajamo na naših šolah. Na posvet smo povabili starše vključenih učencev, strokovne sodelavce – kolege učitelje, zaposlovalce in ostale zainteresirane. Posvet je potekal preko videokonference.

Projekt Program dodatnega usposabljanja (PDU) je namenjen spodbujanju socialne vključenosti otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v lokalno okolje. Na naši šoli so v program vključeni učenci zadnje triade NIS in višje stopnje posebnega programa.

Namen teh aktivnosti je, da mladostniki pridobijo nove izkušnje, ki bogatijo njihovo življenje ter razvijajo njihova močna področja in talente. Z uspešnim delom v realnem delovnem okolju doživljajo zadovoljstvo, ki dviguje njihovo samozavest in jim pomaga pri razvijanju pozitivne samopodobe. Otrokom oziroma mladostnikom s posebnimi potrebami skušamo tako olajšati vključitev na trg dela, v lokalno okolje in v samostojno življenje. Z aktivnostmi v širšem okolju učenci tudi razvijajo svojo socialno mrežo.

Na naši šoli v okviru PDU izvajamo tri module: Priprava in spremljanje ciljne populacije; Sodelovanje v obrtnih storitvah in Pomoč pri samooskrbi s sadjem in zelenjavo in gospodinjska opravila. Naši učenci pomagajo v Domu starejših občanov Novo mesto, v gostinskih lokalih (Restavracija Prepih in Gostišče Na trgu), trgovinah in obrtniških delavnicah. Obdelujejo tudi šolski vrt in sodelujejo pri različnih gospodinjskih opravilih na šoli.

Koordinatorica in mentorica projekta PDU,

Bojana Klančičar

Članek o tem dogodku je bil objavljen tudi v Mestniku, glasilu MO Novo mesto. Dostopen je na spodnji povezavi.

Strokovni posvet o projektu programa dodatnega usposabljanja

NALOŽBO SOFINANCIRATA REPUBLIKA SLOVENIJA IN EVROPSKA UNIJA IZ EVROPSKEGA SOCIALNEGA SKLADA.

 

(Skupno 170 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2020 - 2021, Dogaja se, Projekt PDU, Projekti. Zaznamek za trajno povezavo.