NEŽA MAURER PRAZNUJE

V torek, 22. decembra, je naša pesnica Neža Maurer praznovala jubilej – častitljivih 90 let. Njena življenjska pot je bila kljub mnogim preizkušnjam vedno polna poezije. Pesnica pravi, da ji je »pesem vdirala v dušo brez nadzora«.

Neža Maurer se je rodila leta 1930 v vasi Podvin pri Polzeli. Prva leta življenja sta jo zaznamovali revščina in pomanjkanje, vendar so že njeni domači cenili knjigo. Tako je odkrila ljubezen do pisane besede in po vojni v Ljubljani končala učiteljišče, diplomirala na Pedagoški akademiji ter na Filozofski fakulteti. Delala je kot novinarka, urednica revij, svetovalka za kulturo, slavistka. Že od petnajstega leta pa piše pesmi – pravi, da kar pridejo, vrejo iz nje. Napisala je veliko pesmi za otroke in odrasle, mnoge so prevedene v tuje jezike, kar 450 pesmi je uglasbenih, po sedmih pa so posneli kratke filme.

Neža Maurer ni samo velika pesnica – njena življenjska radost, hvaležnost ter ljubezen do sveta in ljudi so lahko navdih vsakemu izmed nas. Preveč pozornosti namenjamo težavam, ne znamo videti lepote, ki nas obdaja in uživati življenje v polnosti.

Dodajam nekaj verzov za pokušino …

Pusti, naj prihajajo stvari same – kot večer, kot noč, jutro in dan.
Počakaj, da potrkajo pri tebi, kot dež, kot lačen ptič, kot izgubljeni popotnik.
Pusti, da stvari odtečejo, kot čas in voda.

 

 

(Skupno 158 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2020 - 2021, Dogaja se, Knjižnica, Knjižnične novice. Zaznamek za trajno povezavo.