SVETOVNI DAN DISLEKSIJE

V letošnjem letu smo v Evropskem tednu ozaveščanja javnosti o disleksiji praznovali tudi svetovni dan disleksije. Svetovni dan disleksije obeležujemo 6. oktobra.

Disleksija ali legastenija je specifična bralno-napisovalna motnja za katero so značilni primanjkljaji na področju slušno – vidnih procesov. Otrok z disleksijo ima težave s tvorbo in zapisom črk, besed in stavkov, s prepisom snovi, z razumevanjem prebranega, zamenjuje levo in desno stran, menja mestne vrednosti števil (npr. 86=68), ima težave z ohranjanjem pozornosti, urejanjem zvezkov, svoje sobe in podobno. Značilno je tudi da so učenci z disleksijo uspešnejši pri ustnem preverjanju znanja ter se lažje učijo z opazovanjem in preko konkretnih primerov.

Strokovnjaki zato svetujejo, da otroci z disleksijo za lažje branje uporabljajo barvne folije ali ravnila, berejo oblikovno prilagojena gradiva ali poslušajo zvočne knjige, za pisanje pa lahko uporabljajo tudi prilagojene zvezke. Celodnevno delo za mizo odsvetujejo, saj otroci potrebujejo več prostega časa za sprostitev in razbremenitev. Staršem svetujejo, da učenca podpirajo, spodbujajo in ga pri delu vodijo ter ne opravljajo zadolžitev namesto njega. Učitelji pa naj jih ne izpostavljajo glasnemu branju v primeru, da si učenci tega ne želijo, ter jim učno delo in ocenjevanja prilagodijo.

(Skupno 270 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2020 - 2021, Svetovalna služba. Zaznamek za trajno povezavo.