LETNA KONFERENCA Z IZMENJAVO UČENCEV PROJEKTA PDU V ČRNOMLJU

V četrtek in petek, 25. in 26. aprila, se je pet učencev naše šole udeležilo letne konference in izmenjave učencev, ki sodelujejo v projektu Program dodatnega usposabljanja. Prvi dan smo poslušali predstavitev Zakona o socialnem vključevanju invalidov, ki nam ga je predstavila pravnica društva Zveza Sožitje, ga. Vesna Rebronja. V nadaljevanju pa smo učenci in mentorji, ki sodelujemo v projektu (iz CIRIUC Vipava, OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj in naše šole) predstavili svoje projektno delo.

Blaž Jarc je predstavil naše delo v modulu 3 – Sodelovanje v obrtnih storitvah in delo v modulu 5 – Pomoč pri samooskrbi s sadjem in zelenjavo in gospodinjska opravila. Anže Vrbinc je prebral zapis Urbana Koširja o njegovem delu v Domu starejših občanov Novo mesto, Gašper Ljubi pa o svojem delu na Dolenjskem listu. Gašper je o svojem delu sestavil tudi kratek filmček.

Poleg resnega dela, konference in delovnega sestanka, smo se tudi zabavali. Ogledali smo si šolo gostiteljico, predstavili so nam računalniški program Play Attention za izboljševanje pozornosti in aplikacijo Miki – govorno aplikacijo za negovoreče. Sodelovali smo na kuharski delavnici, spoznali nove prijatelje ter se z njimi družili in zabavali. Zadnji dan smo se sprehodili po Črnomlju s pomočjo aplikacije CŠOD Misija.

V nadaljevanju si lahko preberete naši predstavitvi:

 

Blaž je prebral:

Na naši šoli smo v projekt  PROGRAM DODATNEGA USPOSABLJANJA vključeni učenci 9. razreda ter posebnega programa. Učenci pomagamo pri samooskrbi s sadjem in zelenjavo ter pri različnih gospodinjskih opravilih.

Urejamo okolico šole,  obdelujemo šolski zelenjavni vrt in skrbimo za zeliščni skalnjak. Trudimo se čim bolj prispevati samooskrbi šole z zelenjavo, lotili smo se tudi kisanja zelja, izdelave medenega namaza… Včasih spečemo kakšno sladico in jo delimo s sošolci.

Pomagamo snažilkam z zlaganjem stolov in brisanjem šolskih klopi, likamo serviete za kuhinjo in šivamo s šivalnim strojem. Sešili smo sove, škrate in okrasne vrečke za domače piškote. Skuhali smo milo.

Anja, Veronika, Urban, Gašper, Klara in Bor sodelujejo tudi pri obrtnih storitvah. Anja ob sobotah pomaga pri gostinskih delih v Restavraciji Prepih, Veronika v Domu starejših občanov Novo mesto pomaga starejšim v času kosila, Urban pa igra na klavir in razveseljuje stanovalce. Gašper se uči novinarskega dela na Dolenjskem listu. Veronika enkrat na teden pomaga tudi v hipermarketu Tuš, kjer zlaga prodajne artikle na nakupovalne police. Klara in Bor pomagata knjižničarki in tajnici. Bor sortira različne račune in jih raznaša po šoli, pomaga pa tudi pri šolskem delu v kombiniranem prvem in drugem razredu ter v  tretjem in četrtem razredu.

 

Urban je napisal:

Bilo je septembra, ko se je učiteljica Bojana z direktorico doma starejših občanov zmenila, da bi lahko igral in razveseljeval starejše v domu. Na začetku mi je bilo malo težko in nerodno ampak potem pa mi je kar šlo. Postajalo mi je čedalje lažje, ker so mi ljudje ploskali in so peli z mano. Všeč pa mi je bilo tudi, ker so me ljudje nagradili s kakšno malenkostjo. Čokolado so mi dali kar na klavir. V šoli sem sladkarije razdelil tudi sošolcem. Upam, da bom drugo leto tam igral tudi s sošolcem.

 

NALOŽBO SOFINANCIRATA REPUBLIKA SLOVENIJA IN EVROPSKA UNIJA IZ EVROPSKEGA SOCIALNEGA SKLADA.

 

(Skupno 274 obiskov, današnjih obiskov 1)
Ta vnos je bil objavljen v 2018 - 2019, Projekt PDU, Projekti. Zaznamek za trajno povezavo.